Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Toekomstateliers

WelkE toekomstateliers kies jij?

Waar wil jij mee aan de slag? Je kunt per ronde kiezen uit zes toekomstateliers, waarin we op een innovatieve en interactieve wijze aan de slag gaan met vraagstukken die van invloed zijn op de toekomst van de gebouwde omgeving en leefbaarheid in Nederland.

In deze sessies laten gasten uit diverse sectoren ons vanuit een ander perspectief fris kijken naar ruimtelijke opgaven die soms muurvast lijken te zitten. Wat kunnen we vandaag doen om ruimte te maken voor morgen?

Meld je via het aanmeldformulier aan voor de twee ateliers van je keuze:

Toekomstateliers
1. Versterken van ketensamenwerking door de ogen van… de bioloog

Wat kunnen we leren van de natuur om ketensamenwerking verder te ontwikkelen en vorm te geven? De natuur heeft al 3.8 miljard jaar aan evolutionaire innovatie doorgemaakt. Ze is hét ultieme en ongeëvenaarde voorbeeld van creativiteit, wendbaarheid en efficiëntie. Het is dan ook niet gek dat er steeds meer aandacht is voor ‘biomimicry’: een methode waarbij wordt gekeken naar wetmatigheden uit de natuur voor het bedenken van oplossingen. Zo is de Japanse hogesnelheidstrein ontworpen naar voorbeeld van de bek van een ijsvogel waardoor deze sneller, zuiniger en geruisloos werd.

De natuur is in staat op de meest economische manier haar doelstellingen te behalen in termen van energie en materiaalgebruik. Circulariteit, samenwerking en continuïteit staan hierbij centraal. En laat dit nou net hetgeen zijn waar wij als mens tegenaan lopen.
In deze workshop zal Pieter van Dijk ons laten zien hoe planten, dieren en ecosystemen omgaan met uitdagingen. Zo kunnen we succesvolle strategieën afleiden en toepassen op ketensamenwerking in de toekomst.

Pieter van Dijk
Innovator en facilitator met Biomimicry

2. Toenemende druk op de woningmarkt door de ogen van… DAKLOZE MENSEN

Op welke manier kan de woningmarkt dusdanig worden ingericht, dat er plek is voor iedereen?
De woningnood is enorm en staat al jaren hoog op de agenda van onder meer beleidsmakers en ontwikkelaars. Maar wat betekent het om geen woning te hebben? In deze sessie vertelt economisch dakloze Marten van Haren over zijn ervaring dat een eigen woning geen vanzelfsprekendheid is. Thijs Honig is een pionier in Nederland op het gebied van het “Housing First”-principe, dat daklozen direct een woning biedt als basis voor herstel. Zijn missie? Dakloosheid voor 2030 de wereld uit helpen. Via een interactief dialoog zullen we gezamenlijk essentiële behoeften identificeren die vaak over het hoofd worden gezien in woningbouwopgaves. Hoe meer perspectieven er belicht worden, hoe inclusiever de beleidsvorming wordt. Is bredere participatie de sleutel naar diversere en innovatievere oplossingen voor de woningmarkt? We gaan het vandaag met elkaar ontdekken!

Marten van Haren
Economisch dakloos

Thijs Honig
Directeur maatschappelijke opvang Den Bosch

3. Ruimtelijke uitdagingen van toen naar nu door de ogen van… de cultuurhistoricus

Hoe kunnen oude patronen in mens, stad, gemeenschappen en landschappen worden vertaald naar de ruimtelijke uitdagingen van morgen?
In dit atelier neemt cultuurhistoricus Vita Teunissen je mee op een historische ontdekkingsreis. We onderzoeken samen aan de hand van een aantal actuele opgaven, hoe sporen uit het verleden kunnen bijdragen aan de vormgeving van de toekomst. Met inspirerende voorbeelden uit het hele land verkennen we hoe historische elementen geïntegreerd kunnen worden in hedendaagse ruimtelijke opgaven. Ervaar de toekomst door de ogen van het verleden. Lukt het ons om de geschiedenis in te zetten bij het vormgeven van de ruimte van morgen?

Vita Teunissen
Partner Steenhuismeurs cultuurhistorie en gebiedsontwikkeling

4. Onzichtbare ruimte zichtbaar maken door de ogen van… data-experts

Ruimte is schaars. Dit geldt niet alleen voor ruimte boven de grond, maar ook voor de ondergrond. Funderingen, kabels en leidingen, warmte- en koudeopslag en waterberging concurreren met elkaar. Bovendien doen zich bij veel bouwprojecten risico’s voor die te maken hebben met die ondergrond. Denk aan verzakkingen, graafschade en lekkende bouwputten.

Hoe kun je de ruimte efficiënt benutten en tegelijkertijd risico’s vermijden? Tijdens deze collegetour tonen data-experts Jasper Snippe en Lea van den Heuvel hoe je hier innovatieve tools voor kunt inzetten. Ze laten zien hoe je met digitalisering en Artificial Intelligence virtueel in de ondergrond kan kijken. Stel je vragen en werp samen met andere deelnemers een blik in de toekomst. Hoe kunnen digitale tweelingen zorgen voor beter beleid en toekomstbestendige ruimtelijke plannen?

Jasper Snippe
Plv Programmamanager BRO (Basis Registratie Ondergrond), Ministerie BZK

Lea van den Heuvel
Data scientist bij Brink

5. Efficiënt gebruik maken van WATER door de ogen van… de VISIONAIR

Water. Een vriend of vijand? Een ding is duidelijk: water heeft op verschillende manieren, zowel positief als negatief, een grote impact op de inrichting van Nederland. Ontdek hoe we van water ruimte kunnen maken. door het als kans te zien in plaats van obstakel.

In deze workshop deelt Peter van Wingerden ervaringen met zijn Floating Farm, een unieke, drijvende boerderij in Rotterdam. Zijn aanpak laat zien hoe water een cruciale rol kan spelen in efficiënt, toekomstbestendig en duurzaam ruimtegebruik. We stappen in de toekomst en laten onze verbeelding de vrije loop. We nodigen je uit om je creativiteit in te zetten en samen na te denken over de grensverleggende mogelijkheden van water. Hoe kunnen we lef -én water- inzetten om meer ruimte beschikbaar te maken?

Peter van Wingerden
Partner Floating Farm Rotterdam

6. De natuur een stem geven door de ogen van… een jurist

Stel je voor dat de natuur een juridische stem zou hebben in ruimtelijke opgaven. Voorbeelden uit de hele wereld laten zien hoe de natuur niet alleen een bron van inspiratie is, maar ook rechten verdient in beleid- en besluitvorming. Een bizar idee of voorwaarde voor een duurzame toekomst?

In deze workshop onderzoeken we met Jessica den Outer de rol van de natuur vanuit het perspectief van een jurist die zich inzet voor de rechten van ecosystemen. We brengen de Rechten van de Natuur in de praktijk. Beweeg als water, kruip in de huid van een vogel of ontluik als een bloem en ga op zoek naar mogelijkheden om de natuur meer van invloed te laten zijn in onze ruimtelijke beslissingen. We staan stil bij de vraag: Hoe kunnen we de natuur als stakeholder met eigen stem erkennen?

Jessica den Outer
Directeur van Stichting Rechten van de Natuur